TÜBİTAK 2204-B Pojesi
Kitapların Dili
Araştırmanın amacı, okuma alışkanlığının geliştirilmesine yönelik yapılan etkinliklerin ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin okumaya ilişkin tutumları üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaçla nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yönteme başvurulmuştur. Çalışma grubunda 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrenci deney grubu olarak seçilmiştir. Verilerin toplanmasında okumaya ilişkin tutum ölçeği ve görüşme formu kullanılmıştır. Uygulama sonrasında yapılan etkinliklere ilişkin öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Verilerin analizinde Google form programı kullanılmıştır. Analizlerden önce verilerin güvenirlik ve homojenlik gibi özellikleri incelenmiştir. Nitel verilerin analizinde ise tümevarımsal içerik analizi kullanılmıştır.
Araştırmanın deney grubuyla yapılan okuma etkinlikleri: araştırma süresi olan bir yıl boyunca düzenli olarak ilçe halk kütüphanesi ziyaretleri, ülkemizde önde gelen ve eğitimci yazarlarla kitap söyleşileri, imza günleri ve yazar buluşmaları, kitap özetleri uygulaması, evde ve okulda okuma saati uygulamaları, kitap sınavı uygulaması, aylık kitap-yazar pano çalışması uygulaması, “bir eleştiri de benden” etkinliği ile sınıf içi kitap eleştiri saati uygulaması, ailemle okuyorum etkinliği, kitap okuma takip çizelgesi ile kitap kurdu belirleme etkinliği şeklindedir. Belirtilen bu etkinlikler deney grubuyla bir yıl boyunca uygulanmıştır.
Araştırma sonucunda etkinlik süreci sonrasında deney grubunda yer alan öğrencilerin beklenildiği gibi kitap okumaya ilişkin tutumunun etkinlik öncesine göre olumlu yönde yükseldiği görülmüştür. Çeşitli değişkenlerin öğrencilerin okumaya ilişkin tutumuyla anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmanın öğrencilerin okuma becerisine katkı sunması beklenmektedir.
Adres:
Yeşilköy Mahallesi Topçınar Caddesi Fatih Sokak No3 Dörtyol/HATAY
Telefon
(326) 7661725